Din cauza lipsei de revizii anuale (sau la intervale de doi ani), pentru buna functionare a clopotelor si a sistemului complet (daca e vorba de automatizari), foarte adesea sunt necesare aceste lucrari de restaurare.

Din pacate, putini beneficiari inteleg ca suma cheltuielilor de intretinere (reviziile) ale clopotelor sunt foarte mici in comparatie cu posibilele pierderi.

Care sunt riscurile lipsei de intretinere? Vom prezenta in randurile urmatoare situatiile in care clopotul se poate deterioara si fisura:
1. Limba clopotului este prinsa de o bucata de piele ce in timp slabeste – astfel punctul ei de lovire se modifica (mai precis, coboara). Acest lucru duce la deplasarea punctului de lovire. Rezistenta clopotului cade si acest lucru duce inevitabil la fisurare. De asemenea, clopotul isi pierde si tonalitatea.
2. Bila limbii trebuie sa aiba o suprafata perfect sferica astfel incat punctul de contact sa fie optim. In situatia in care din cauza uzurii excesive aceasta isi pierde forma (devine mai plana), apare fisurarea.
3. In timp clopotul trebuie intors (dupa cativa zeci de ani de utilizare) – datorita faptului ca apare uzura in punctele de lovire. Intoarcerea este astfel necesara.
4. Cumpana nu este egalata corect; in acest caz, clopotul este folosit gresit.
Intre accesoriile clopotului, jug (cumpana) si gabaritul clopotului trebuie sa existe o armonie (un echilibru) care sa permita o utilizare optima in timp. Altfel, exista acelasi risc al fisurarii clopotului.

CONCLUZIE:
O restaurare nu este atat de costisitoare precum ar fi o returnare (comparativ cu situatia in care neglijenta duce la fisurarea clopotului).

Lasă un comentariu

ADRESA:
Loc. Satulung, Str. Mogosesti, nr.455, Maramures - Romania 47.582276,23.413735

Acordarea clopotelor se face la cea mai mare turnatorie din lume, firma ROYAL EIJSBOUTS din Olanda.

TELEFOANE:

Administrator:
Ing. Dipl. ELENA BOROTA STOICA 0720-534.047 / 0726-137.288
Departament Comercial:
Ing.Ec. BOTA RAMONA 0731-551.946 / 0262-210.018
Departament Tehnic:
Borota Stoica Beniamin 0743-163.331

E-mail: clopoteblotor@yahoo.com

PASIUNEA PENTRU CLOPOTE!

Clopotul este o opera de arta, care trebuie sa dainuie peste veacuri si privindu-l astfel consideram ca clopotului si anume ornamentarea, iconografia, textul arhaic romanesc, patinarea si slefuirea sunt deosebit de importante conferindu-i in timp valoare istorica.