Clopotele sunt în egală măsură instrumente muzicale şi instrumente mitice, fiind numite şi „Glasul lui Dumnezeu care cheamă lumea la Biserică”, afirmă Radu Blotor, deţinătorul unei turnătorii de clopote din Maramureş.

Acesta produce clopote de mai bine de 12 ani, dar nu doar că le produce, ci le şi acordează, astfel încât acestea să reproducă diferite note muzicale atunci când sunt trase, să fie melodioase şi să fie o plăcere pentru cei care le ascultă.

Acordarea lor şi transformarea lor din obiecte care produc zgomote în obiecte care produc muzică se face prin prelucrarea pereţilor clopotelor. Fiecare notă este produsă la o altă grosime a pereţilor, astfel că pereţii interiori ai clopotului se subţiază până ce acesta produce nota pe care o dorim”, afrimă Radu Blotor.

De-a lungul timpului, firma lui a realizat complexe de clopote, sistematizate, legate la un calculator, care atunci când sunt acţionate pot cânta diferite melodii. Acestea sunt cele mai căutate în ultima perioadă, chiar dacă preţul acestora este net superior.

 

Material preluat din Adevarul.ro de Adrian Caraba

Lasă un comentariu

ADRESA:
Loc. Satulung, Str. Mogosesti, nr.455, Maramures - Romania 47.582276,23.413735

Acordarea clopotelor se face la cea mai mare turnatorie din lume, firma ROYAL EIJSBOUTS din Olanda.

TELEFOANE:

Administrator:
Ing. Dipl. ELENA BOROTA STOICA 0720-534.047 / 0726-137.288
Departament Comercial:
Ing.Ec. BOTA RAMONA 0731-551.946 / 0262-210.018
Departament Tehnic:
Borota Stoica Beniamin 0743-163.331

E-mail: clopoteblotor@yahoo.com

PASIUNEA PENTRU CLOPOTE!

Clopotul este o opera de arta, care trebuie sa dainuie peste veacuri si privindu-l astfel consideram ca clopotului si anume ornamentarea, iconografia, textul arhaic romanesc, patinarea si slefuirea sunt deosebit de importante conferindu-i in timp valoare istorica.