“Maria Ta, noi ne-am facut datoria”

        

 

                  Manastirea Maxineni ctitorie a domnitorului Matei Basarab al Tarii Romanesti, a fost ridicata in prima jumatate a secolului al -XVII -lea, cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, fiind ridicata pe locul unei biserici mai vechi.

De-a lungul istoriei mai multi domnitori munteni au sprijinit manastirea, amintind in mod deosebit pe Mihnea al III-lea Radu, Grigorie Ghica, Gheorghe Duca, Serban Cantacuzino, Sfantul Constantin Brancoveanu si Stefan Cantacuzino, precum si domnii fanarioti ai Tarii Romanesti din secolul al XVIII-lea: Nicolae Alexandru Mavrocordat, Ioan Mavrocordat, Mihail Racovita, Grigorie II Ghica si Constantin Nicolae Mavrocordat.

Datorita vremurilor manastirea a fost parasita, iar in urma celor doua razboie mondiale, manastirea a suferit mult, ajungand ruina. Aceata fiind reinfintata in anul 1990, la initiativa I.P.S. Casian al Dunarii de Jos, astazi fiind refacuta in intregime.

 

Sfintirea lacasului voivodal facandu-se in data de 25.09.2018 de catre Preafericitul Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

                    Clopote Blotor a contribuit la intregirea Manastirii Maxineni cu un set de clopote, respectiv: 336 kg nota Si, 168kg nota Re# si 100 kg nota Fa#, prevazute cu un sistem de automatizare cu programare si ciocanele exterioare, realizand in acest fel o armonie perfecta atat din punct de vedere acustic cat si vizual, integrandu-se in peisajul manastirii.

Clopote Blotor va face auzit glasul strabunilor nostrii care s-au jertfit pentru neamul nostru crestinesc, pentru credinta cea dreapta si pentru proparsirea valorilor nationale.

Ne plecam cu respect si rostim inaintasilor nostrii, domnitorului Matei Basarab: “Maria ta, noi ne-am facut datoria”.