Ce sunt clopotele?

De multe ori ne întreabă clienții ce semnificatie au clopotele. Noi le dăm prima dată răspunsul biblic iar mai apoi le spunem ce ar putea să însemne pentru ei, aceste opere de artă. Ce poate fi mai frumos decât să îți vezi numele peste ani și ani pe un clopot la care s-a lucrat cu atâta trudă și pricepere și să poți să lași ceva celor care vor veni.

Primele scrieri despre clopote și folosirea lor în scop bisericesc, moderne, au loc în secolul al VII-lea și primul care le-a folosit a fost preotul roman Sabinian. Mai apoi cele două imperii de Răsărit și Apus l-au folosit și ele, iar în secolul VIII-lea deja se turnau clopote de mare tonaj și cu diferite încrisuri pe ele.

Folosirea clopotelor se facea pentru a anunța război, incendii, inundații, ciumă, pentru vestirea victoriei în lupta și pentru vestirea păcii, ele fiind un obiect a comunităților de oameni. Puteau să adune oamenii din câteva bătăi fără să fie nevoie de prea mult efort. Oamenii în ziua de azi aud bătăile clopotelor des, la ore fixe sau înainte de a merge la biserică. Sunetul clopotelor anuntă că preotul a ajuns la biserica și se pregătește de taina Sfintei Liturghii.

Ziceam la început despre numele care rămâne pe clopot. În deosebi pe clopotele mari, sunt trecuți ctitorii, preotul sub care s-a săvârșit clopotul și pasaje biblice care aduc înălțare Sfintei Treimi, dar se mai trece și anul, greutatea și firma care l-a făurit. Astfel peste sute de ani oricine poate afla cine l-a donat, sub care preot și cine l-a facut, el rămânând un obiect de istorie și de patrimoniu pentru generațiile care vor veni.